Карпаратыўны музей «Аліварыя» ў Мінску: падарожжа ў свет беларускай піваварнай традыцыі

3 Min Read

Музей знаходзіцца на тэрыторыі адной з найстарэйшых піваварных заводаў Беларусі – «Аліварыя», заснаваным у 1864 годзе. Экспазіцыя музея расказвае пра больш чым 150-гадовую гісторыю піваварства ў Беларусі, прадстаўляе старадаўняе абсталяванне, фатаграфіі і дакументы, звязаныя з вытворчасцю піва.

Першапачаткова завод быў заснаваны мінскай мяшчанкай Рохляй Фрумкінай, якая ў 1864 годзе падала прашэнне імператару з просьбай пабудаваць драўляны дом «з уладкаваннем у ім піваварнага завода». Амаль 20 гадоў яна займалася вытворчасцю піва, але пасля яе смерці яе сынамм не ўдалося працягнуць сямейную справу, і завод быў выстаўлены на аўкцыён.

У 1893 годзе піваварню набыў мінскі гарадскі галава Кароль Ян Чапскі – чалавек прагрэсіўны і новатарскі. Пры ім завод хутка пашырыўся і мадэрнізаваўся. Ён атрымаў назву «Паравы піваварны завод „Багемія“ графа Чапскага». Аднак з-за праблем са здароў’ем Чапскі быў вымушаны прадаць прадпрыемства.

У 1899 годзе завод набывае сям’я Лекерт з Баварыі. Немцы арганізавалі вытворчасць з педантычнасцю. Завод хутка разрасся, і яго прадукцыя пастаўлялася ў Беласток, Вільню, Брэст, Гродна і Бабруйск. Аднак у 1918 годзе ён быў нацыяналізаваны і перайменаваны ў «Беларусь».

Экскурсія па музеі

Экспазіцыя музея ўключае ў сябе старадаўнія прыстасаванні і посуд для піваварства. Наведвальнікі могуць убачыць:

  • Старадаўнія піўныя катлы і апаратуру для варкі піва;
  • Гістарычныя дакументы і фатаграфіі;
  • Старадаўнія этыкеткі і рэкламныя матэрыялы піва.

Асобнай часткай музея з’яўляецца Акадэмія піва. Тут можна:

  • Навучыцца дэгуставаць піва па ўсіх правілах;
  • Даведацца, як правільна падаваць гэты напой;
  • Разабрацца ў асаблівасцях розных гатункаў піва;

Пасля тэарэтычнай часткі пачынаецца самае цікавае – госці музея самастойна вараць піва па старадаўняй тэхналогіі. Фінальнай часткай экскурсіі з’яўляецца дэгустацыя піва. Наведвальнікам раскажуць, як ацаніць якасць напою па бурбалках і пяньцы, а таксама навучаць правільна яго дэгуставаць.

Пасля праходжання курса кожны госць атрымлівае сертыфікат Акадэміі піва «Аліварыя», які сведчыць аб авалоданні асноўнымі навыкамі піваварства.

Гэта месца, дзе гісторыя, традыцыі і сучаснасць сплятаюцца ў адно. І не важна, ці з’яўляецеся вы аматарам піва, ці проста цікавіцесь гісторыей беларускай вытворчасці, музей «Аліварыя» стане для вас незабыўным і захапляльным адкрыццём.

📍 Адрас: г. Мінск, вул. Кісялёва, 30
🕐 Графік працы:

Экскурсіі праводзяцца са серады па нядзелю

Час: 16:00 – 17:30 і 18:00 – 19:30

Папярэдні запіс (не менш, чым за суткі да наведвання)

📞 Запіс на экскурсію:

  • +375 29 500 17 55
  • +375 29 500 17 60
  • +375 17 239 58 05

📧 Email:museum@alivaria.by